Namostute Yoga

Yoga voeding deel 2

Een ideale yoga voeding volgt een sattvisch of puur voedingsdieet. Een balans tussen vers fruit, groenten, gekookte volle granen, melk, peulvruchten, noten en zaden met een combinatie van zowel rauw als gekookt voedsel.

Deze voedingsmiddelen verhogen de sattva in het lichaam, omdat ze licht, eenvoudig en al het nodige voedingsstoffen leveren. Het verhoogt onze fysieke en mentale vitaliteit waardoor het gemakkelijker wordt om helderheid, lichtheid en gemoedsrust te ervaren.

Rajasic voedsel wordt bereid met veel olie en kruiden. Ze creëren zwaarte en rusteloosheid in de geest. Vlees en vis vallen onder deze categorie en knoflook en ui vallen onder de groep verlangen verhogen.

Tamasisch voedsel is oud of te wel niet vers voedsel of voedsel die niet meer goed te eten is. Het verlaagt de energie en veroorzaakt luiheid. Denk aan voedsel dat niet goed is gekookt of goed is gekauwd of bewerkt voedsel. Oude, bewerkte en bevroren voedingsmiddelen hebben hun levensenergie verloren.

Door het eten van sattvisch voeding, kunnen wij de chemie van het lichaam langzaam veranderen. Het eten van ideale voeding is voeding die een minimum aan energie verteerd, zodat de rest van de energie kan worden gebruikt voor productiviteit.